Wat is het verschil tussen een armwikkelaar en een draaitafelwikkelaar?

Bij het verpakken van goederen voor transport of opslag is het essentieel om ervoor te zorgen dat de lading veilig en stevig is verpakt. Eén van de meest gebruikte methoden voor het verpakken van pallets is het wikkelen van folie om de lading, wat helpt bij het stabiliseren en beschermen van de goederen. Er zijn echter veel verschillende soorten wikkelaars op de markt, de twee meest voorkomende zijn de armwikkelaar en de draaitafelwikkelaar. In deze blog zullen we het verschil tussen de twee wikkelmachines toelichten. Zo krijg je een goed beeld welke machine het meest geschikt is voor jouw verpakkingsbehoeften.

De draaitafelwikkelaar

Als eerste de palletwikkelaar, dit is de meest algemene en bekende verpakkingsmachine. Een draaitafelwikkelaar is een machine die wordt gebruikt om folie om een pallet met goederen te wikkelen om ze bij elkaar te houden en te beschermen. Deze palletwikkelaars zijn meestal te vinden in magazijnen, distributiecentra en productiefaciliteiten waar grote hoeveelheden goederen moeten worden verpakt voor verzending of opslag.

Hoe werkt een draaitafelwikkelaar?

Een foliewikkelaar voert precies uit wat de naam zegt: het omwikkelt pallets met rekfolie. De wikkelaar brengt meerdere lagen dunne folie aan rond gevulde pallets, waardoor de pallet stevig wordt verpakt. Deze wikkeling beschermt de pallet en de inhoud tegen scherpe voorwerpen en houdt de lading stevig bij elkaar voor stabilisatie.
Bij het wikkelen wordt de pallet geplaatst op een draaiend plateau. Dit draaiende plateau is het hart van de machine, en hier begint het wikkelen van de lading. Wanneer de pallet op het plateau is geplaatst, meestal met een heftruck of pompwagen, wordt deze stevig vastgezet om verschuivingen te minimaliseren. Vervolgens begint het plateau te draaien, terwijl de rekfolie geleidelijk wordt afgerold en om de pallet wordt gewikkeld.

Palletwikkelaar

Voordelen van een draaitafelwikkelaar

  1. Consistente wikkeldruk
    Draaitafelwikkelaars kunnen worden ingesteld om een constante en gelijkmatige druk uit te oefenen bij het aanbrengen van de wikkelfolie. Dit helpt bij het voorkomen van beschadiging van de producten op de pallet en zorgt voor een betrouwbare verpakking.
  2. Goede bescherming van producten
    Met een draaitafelwikkelaar kun je niet alleen efficiënt wikkelen, maar ook de producten op de pallets effectief beschermen. De nauwkeurige wikkeling zorgt ervoor dat je producten veilig en stevig worden verpakt, waardoor
  3. Minder materiaalverspilling
    Palletwikkelaars zijn geprogrammeerd om de juiste hoeveelheid rekfolie nauwkeurig aan te brengen, wat resulteert in minder verspilling van verpakkingsmateriaal. Dit leidt tot lagere kosten voor het bedrijf en draagt bij aan duurzaamheid.

De armwikkelaar

Een armwikkelaar is een type palletwikkelaar dat wordt gebruikt om pallets op een geautomatiseerde en efficiënte manier in te pakken met rekfolie. Het kenmerkende element van een armwikkelaar is de draaiende arm, die de rekfolie strak en gelijkmatig om de lading wikkelt. Deze machine biedt een consistente en uniforme omwikkeling, wat essentieel is voor de stabiliteit van de pallet en de bescherming van de lading tijdens transport en opslag. Armwikkelaars zijn beschikbaar in zowel halfautomatische als volautomatische varianten en bieden verschillende wikkelsnelheden, waardoor ze veelzijdig zijn en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van bedrijven met diverse ladinggroottes en -vormen. Met een armwikkelaar kunnen bedrijven niet alleen de efficiëntie van hun verpakkingsprocessen verbeteren, maar ook de fysieke inspanning verminderen die anders nodig zou zijn voor handmatig wikkelen.

Hoe werkt een armwikkelaar?

Een armwikkelaar werkt volgens een gestandaardiseerd en effectief proces om pallets snel en nauwkeurig in te pakken met rekfolie. Het centrale onderdeel van deze machine is de draaiende arm, die horizontaal rond de pallet beweegt terwijl deze folie afwikkelt en om de lading wikkelt. De snelheid en precisie waarmee de arm draait, zorgen voor een uniforme en strakke verpakking van de pallet. Het proces begint doorgaans met het plaatsen van de pallet op een stabiele ondergrond. Zodra de lading staat, begint de armwikkelaar de rekfolie af te rollen en om de pallet te wikkelen, waarbij meerdere lagen folie worden aangebracht voor optimale stabiliteit en bescherming. De spanning en overlapping van de folie kunnen worden aangepast aan de specifieke vereisten van de lading en het gewenste resultaat.

armwikkelaar

Voordelen van een armwikkelaar

  1. Geschikt voor veelzijdige ladingen
    Armwikkelaars blinken uit in situaties waarbij een consistente en uniforme wikkeling van rekfolie cruciaal is voor de stabiliteit en bescherming van de lading. Ze zijn ideaal voor het verpakken van ladingen met verschillende formaten. Naast het wikkelen van de standaard pallets, kan een armwikkelaar ook formaten die daarbuiten vallen omwikkelen.
  2. Ruimtebesparing
    Het feit dat de pallet op de grond kan blijven staan tijdens het wikkelen met een armwikkelaar maakt de wikkelaar geschikt voor situaties waar ruimtebeperkingen gelden. Dit kan handig zijn in krappe opslag- of productieomgevingen.
  3. Volledig geautomatiseerd
    Een armwikkelaar levert consistente en hoogwaardige verpakkingen net zoals een draaitafelwikkelaar. Maar wat een groot voordeel is aan een armwikkelaar is dat hij volledig ingebouwd kan worden in een geautomatiseerde rollerbaan lijn.

Het verschil in toepassing van de wikkelmachines

Ondanks dat een armwikkelaar een type palletwikkelaar is, zijn er zeker verschillen in de toepassing van de twee wikkelmachines. Het belangrijkste verschil zit hem in de werking van de machine:
Zoals hierboven al beschreven werkt een armwikkelaar door middel van een gerobotiseerde arm. Bij deze machine kan de lading op de grond blijven staan en doet de armwikkelaar al het werk en zorgt dat de folie consistent gewikkeld wordt.
Bij een reguliere palletwikkelaar blijft de pallet niet op de grond staan, maar plaats je deze handmatig op een plateau. Doordat het plateau gaat draaien wordt de folie gewikkeld om de lading.

Overwegingen bij het kiezen van de juiste verpakkingsmachine

Bij het kiezen tussen een armwikkelaar of een reguliere pallet wikkelmachine zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

Formaat van de verpakking

Voordat je de keuze maakt welk type wikkelmachine past bij jouw bedrijf, is het goed om na te gaan welke formaten goederen je dagelijks wilt verpakken met de machine. Heb je vaak te maken met andere formaten dan standaard pallets? Dan is een armwikkelaar de beste keuze voor jou. Moet je voornamelijk standaard pallets wikkelen? Dan kan een draaitafelwikkelaar volstaan.

Ruimte en mobiliteit

Ga goed na hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor een wikkelaar. Heb je een beperkte ruimte? Of wil je de wikkelaar kunnen verplaatsen? Ga dit na voordat je de keuze maakt tussen een foliewikkelaar. Een armwikkelaar is niet te verplaatsen, maar een draaitafelwikkelaar neemt meer ruimte in beslag door de draaitafel als je de wikkelaar niet gebruikt. Bij een armwikkelaar blijft de grond vrij, wat ervoor zorgt dat het makkelijker is om schoon te maken.

Budget

Bij het aanschaffen van een wikkelaar, speelt het budget ook een cruciale rol. Een draaitafelwikkelaar is goedkoper dan een armwikkelaar. Certis Benelux biedt tevens namelijk kleine instap palletwikkelaars zonder voorrek voor een voordelige prijs. Een armwikkelaar heeft altijd voorrek, en daar betaal je dan ook een hogere prijs voor.
Overweeg je financiële mogelijkheden en hoeveel je bereid bent te investeren in een foliewikkelaar voordat je een keuze maakt.

Arbeidsbesparing

Overweeg hoeveel tijd en moeite je wilt besparen. Armwikkelaars nemen grotendeels het verpakkingswerk uit handen door automatisering, terwijl draaitafelwikkelaars meer handmatige bediening vragen. Als het verminderen van arbeidsinspanning belangrijk voor je is, kan een armwikkelaar de meest geschikte optie zijn.

Conclusie

Zowel armwikkelaars als palletwikkelaars hebben hun eigen unieke voordelen en toepassingen. De keuze tussen deze twee machines hangt af van jouw specifieke verpakkingsbehoeften, de hoeveelheid goederen die je verwerkt, de beschikbare ruimte en je budget. Het is belangrijk om je opties zorgvuldig te overwegen en de juiste verpakkingsmachine te kiezen om ervoor te zorgen dat jouw goederen veilig en efficiënt worden verpakt voor transport of opslag.


Bij Certis Benelux begrijpen we dat elk bedrijf unieke behoeften heeft als het gaat om verpakkingen. Wij bieden een breed scala aan verpakkingsoplossingen, waaronder zowel armwikkelaars als draaitafelwikkelaars, om aan jouw specifieke eisen te voldoen. Neem gerust contact met ons op voor advies en ondersteuning bij het kiezen van de juiste verpakkingsmachine voor jouw bedrijf. Ons team staat klaar om je te helpen bij het optimaliseren van je verpakkingsproces en het verbeteren van de efficiëntie bij jouw bedrijf.