Welk type omsnoeringsband heb je nodig voor jouw producten?

Omsnoeringsband is een veelgebruikt hulpmiddel in verschillende industrieën voor het veilig en stevig vastzetten van producten en ladingen. Of je nu actief bent in de logistiek, distributie, productie of een andere sector, de keuze van het juiste type omsnoeringsband is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je producten veilig en efficiënt worden verpakt en getransporteerd. In deze blog zullen we de verschillende soorten omsnoeringsband uitlichten en helpen met bepalen welk type het meest geschikt is voor jouw specifieke toepassing.

Welk soorten omsnoeringsbanden zijn er?

Er zijn verschillende soorten omsnoeringsbanden beschikbaar om te voldoen aan de diverse behoeften van bedrijven in uiteenlopende industrieën. De drie meest voorkomende types zijn stalen omsnoeringsband, polyester omsnoeringsband en polypropyleen omsnoeringsband. Stalen omsnoeringsband is bekend om zijn ongeëvenaarde sterkte en lange levensduur maar het heeft een minder goede impact op het milieu en kan zwaar zijn voor transport. Polyester omsnoeringsband biedt een goede combinatie van sterkte, eenvoud en milieuvriendelijkheid, terwijl polypropyleen omsnoeringsband de meest kosteneffectieve optie is voor lichtere ladingen. Elke soort heeft zijn eigen specifieke toepassingen en overwegingen, en de keuze hangt af van de individuele eisen en prioriteiten van een bedrijf.

Stalen omsnoeringsband

Stalen omsnoeringsband is één van de oudste en meest robuuste vormen van omsnoeringsmateriaal. Het wordt veelal gebruikt voor zware ladingen en in situaties waar extreme sterkte vereist is. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen van stalen omsnoeringsband:

Voor zware en onregelmatig gevormde ladingen

Stalen omsnoeringsband staat bekend om zijn ongeëvenaarde sterkte en duurzaamheid. Het is bestand tegen extreme spanningen en belastingen, waardoor het ideaal is voor het vastzetten van zware en onregelmatig gevormde ladingen. Dit maakt het bijzonder geschikt voor de bouwsector en de metaalindustrie.

Weerstand tegen hoge temperaturen

Stalen omsnoeringsband behoudt zijn sterkte en stabiliteit, zelfs bij hoge temperaturen. Dit maakt het geschikt voor producten die tijdens transport of opslag aan extreme temperaturen worden blootgesteld.

Voor binnen en buiten gebruik

Hoewel stalen omsnoeringsband inherent gevoelig is voor roest, zijn er roestvrijstalen varianten beschikbaar die de weerstand tegen corrosie verhogen. Deze zijn bijzonder geschikt voor buitentoepassingen en voor producten die in vochtige omgevingen worden opgeslagen.

Werkbaarheid

Stalen omsnoeringsband vereist speciale gereedschappen om te snijden en te bevestigen. Een gespecialiseerde omsnoeringsbandspanner en zegelapparaat zijn nodig voor een veilige bevestiging. Dit kan zorgen voor extra kosten en logistieke uitdagingen.

Bovendien is het werken met stalen omsnoeringsband fysiek veeleisender voor het personeel, het is een zwaarder product en heeft scherpe randen. Dit leidt tot grotere risico’s en hogere arbeidskosten.

Impact op het milieu

De productie van staal vereist aanzienlijke hoeveelheden energie en heeft een hoge CO2-uitstoot. Daarnaast is de stalen omsnoeringsband zwaarder dan alternatieve materialen, wat de transportkosten kan verhogen. De stalen omsnoeringsband is op het gebied van milieu niet de beste optie om te kiezen.

Toepassingen

Stalen omsnoeringsband wordt vaak gebruikt voor zware ladingen met scherpe randen zoals stalen balken, betonblokken, houten planken en buizen. 

Staal omsnoeren metaal sluiting

Polyester omsnoeringsband

Polyester omsnoeringsband, ook wel PET-band genoemd, is een veelzijdige en kosteneffectieve keuze voor een breed scala aan toepassingen. Het biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van stalen omsnoeringsband en is geschikt voor middelzware tot zware ladingen. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen van polyester omsnoeringsband:

Hoge treksterkte

Polyester omsnoeringsband heeft een indrukwekkende treksterkte, vergelijkbaar met stalen omsnoeringsband. Hierdoor is het geschikt voor het vastzetten van ladingen met aanzienlijk gewicht en spanning.

Veiligheid en eenvoud

Het gebruik van polyester omsnoeringsband vereist minder gespecialiseerde apparatuur in vergelijking met staal. De band kan worden gesneden en wordt vervolgens met een apparaat verbonden door vibrolas. Dit betekent dat de polyester omsnoeringsband tegen elkaar wordt gewreven. De warmte die hierdoor ontstaat, laat de band met elkaar versmelten. Dit maakt het gebruiksvriendelijk en vereenvoudigt het omsnoeringsproces.

Zowel voor binnen als buiten

In tegenstelling tot stalen band is polyester omsnoeringsband niet gevoelig voor roest en corrosie. Hierdoor is het geschikt voor gebruik in vochtige omgevingen en voor producten die blootgesteld worden aan deze elementen.

Elastisch

Polyester omsnoeringsband heeft enige elasticiteit, wat helpt bij het absorberen van schokken en trillingen tijdens transport. Dit is vooral gunstig voor producten die gevoelig zijn voor beschadiging.

Impact op het milieu

Polyester omsnoeringsband heeft over het algemeen een lagere milieu-impact dan de stalen omsnoeringsband. De productie van polyester vereist doorgaans minder energie, en het materiaal is lichter, wat transportkosten en CO2-uitstoot kan verminderen. Bovendien is de polyester omsnoeringsband recyclebaar.

Toepassingen

Polyester omsnoeringsband wordt vaak gebruikt in de voedingsindustrie, de bouwsector, en bij het vastzetten van ladingen op pallets. Het is ideaal voor het omsnoeren van dozen, buizen, bakstenen en andere middelzware tot zware producten.

Polypropyleen omsnoeringsband

Polypropyleen omsnoeringsband, ook wel PP-band genoemd, is geschikt voor lichtere ladingen. Hoewel het niet dezelfde sterkte heeft als staal of polyester, heeft het zijn eigen voordelen en toepassingen. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen van polypropyleen omsnoeringsband:

Lichtgewicht

Polypropyleen omsnoeringsband is licht van gewicht en gemakkelijk te hanteren. Dit maakt het ideaal voor situaties waar gewichtsbesparing belangrijk is.

Eenvoudig te gebruiken

De polypropyleen omsnoeringsband kan net zoals de polyester omsnoeringsband eenvoudig worden gesneden met een schaar en wordt vervolgens met een apparaat verbonden door vibrolas. Dit betekent dat de polyester omsnoeringsband tegen elkaar wordt gewreven. De warmte die hierdoor ontstaat, laat de band met elkaar versmelten. Dit verlaagt de operationele kosten en maakt het toegankelijk voor kleinere bedrijven.

Enkel voor binnen 

De polypropyleen omsnoeringsband is minder goed bestand tegen uv-licht. Het licht is nadelig voor zowel de kleur als de kwaliteit van de banden. De PP-band verkleurt snel, vooral de witte banden, en de kwaliteit gaat achteruit naarmate het langer in het uv-licht staat.

Elastisch maar voor korte termijn

De PP-band is veel elastischer dan de andere soorten omsnoeringsbanden. Na het uitrekken zal de band zich willen herstellen tot de oorspronkelijke lengte. Polypropyleen omsnoeringsband heeft echter de neiging om na een tijdje uit te gaan rekken. De band verliest dan deels zijn elasticiteit (ongeveer 35% na 2 weken). Op lange termijn maakt dit de PP-band minder effectief.

Kleurvariatie

Polypropyleen omsnoeringsband is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ook is het mogelijk om op de PP-band een eigen logo te bedrukken.  

Toepassingen

Polypropyleen omsnoeringsband wordt vaak gebruikt voor lichte tot middelzware ladingen, zoals kratten, tijdschriften, kleding en pakketten. 

Hoe kies je het juiste type omsnoeringsband?

Het kiezen van het juiste type omsnoeringsband voor jouw producten is essentieel om ervoor te zorgen dat je lading veilig en onbeschadigd blijft tijdens transport en opslag. Hier zijn enkele overwegingen die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze:

Gewicht en omvang van je producten: Overweeg het gewicht en de omvang van de producten die je moet omsnoeren. Stalen omsnoeringsband is geschikt voor zeer zware ladingen, polyester voor zware en middelzware ladingen en polypropyleen vooral voor lichtere ladingen.

Transportomstandigheden: Denk na over de omgeving waarin je producten worden getransporteerd. Als ze worden blootgesteld aan extreme temperaturen, UV-licht of vocht, is polyester of staal de beste keuze. 

Budget: Het budget is een belangrijke overweging. Stalen omsnoeringsband kan duurder zijn vanwege de speciale apparatuur die nodig is voor het snijden en bevestigen. Polypropyleen is vaak de meest economische keuze.

Productieproces: Overweeg de efficiëntie van het omsnoeringsproces. Polyester en polypropyleen zijn het gemakkelijkst te hanteren en vereist minder gespecialiseerde training of gereedschap, terwijl stalen omsnoeringsband meer ervaring en apparatuur vereist.

Veiligheid en schokabsorptie: Als je producten gevoelig zijn voor schokken of trillingen tijdens transport, kan polyester of polypropyleen omsnoeringsband de beste keuze zijn. Afhankelijk van de duur van opslag en transport kan je een keuze maken tussen deze twee. Lange opslag of transport? Ga dan voor polyester. Wanneer de opslag of transport maar voor korte termijn is kan de polypropyleen omsnoeringsband voldoende zijn. 

Identificatie en branding: Als het belangrijk is om je producten te identificeren of te labelen met behulp van omsnoeringsband, kan polypropyleen een voordeel bieden vanwege de beschikbare kleurvariaties.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de unieke behoeften van je bedrijf en je producten bij het kiezen van het juiste type omsnoeringsband. Bij Certis Benelux geven we je ook graag advies bij het keizen van de juiste omsnoeringsband voor jouw situatie. 

Conclusie

Omsnoeringsband is een onmisbaar onderdeel van de verpakkingsindustrie en wordt gebruikt om producten veilig te stellen tijdens transport en opslag. De keuze van het juiste type omsnoeringsband is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het gewicht en de omvang van je producten, de transportomstandigheden, je budget en je operationele behoeften.

Bij Certis Benelux begrijpen we de complexe behoeften van bedrijven als het gaat om verpakkingsoplossingen. Ons team van experts staat klaar om je te helpen bij het selecteren van het juiste type omsnoeringsband en de benodigde apparatuur om ervoor te zorgen dat jouw producten veilig en efficiënt kunnen worden vervoerd. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies over omsnoeringsband en andere verpakkingsmaterialen die aan jouw specifieke behoeften voldoen.


Twijfels over welke oplossing je écht nodig hebt?

Vraag vrijblijven meer info aan.

Erwin Bender