5 essentiële tips voor het veilig vervoeren van je lading 

Het veilig vervoeren van ladingen is één van de belangrijkste aspecten binnen de logistiek en transport. Wij geven je 5 essentiële tips uitgelicht om de veiligheid van jouw ladingen te waarborgen, inclusief de belangrijkste punten met betrekking tot wetgeving en mogelijke oplossingen. 

1. Kies de juiste apparatuur 

Binnen de context van ladingzekering zijn palletwikkelaars, foliewikkelaars en omsnoeringsmachines een uitstekend hulpmiddel voor een snel en efficiënt verpakkingsproces. Deze machines verhogen de ladingzekerheid vanwege precisie, veiligheid en een stevige verpakking van jouw producten. 

Palletwikkelaars, ook wel foliewikkelaars, zijn ontworpen om pallets met goederen te wikkelen met wikkelfolie. Dit helpt niet alleen bij het stabiliseren van de lading, maar beschermt ook tegen stof, vocht en andere invloeden van buitenaf. Wij hebben diverse palletwikkelaars die passen bij verschillende behoeften, zoals semi-automatische en volautomatische palletwikkelaars, zodat bedrijven kunnen kiezen op basis van hun specifieke eisen. 

Omsnoeringsmachines worden gebruikt om omsnoeringsbanden stevig te snoeren rondom goederen, dozen of pallets. Dit vermindert de kans op beweging tijdens transport en zorgt voor een veiligere verzending van goederen. Er zijn verschillende omsnoeringsbanden beschikbaar met verschillende voordelen, zo hebben we voor elke omsnoeringsbehoefte een passende oplossing. 

Deze machines vormen een integraal onderdeel van een verpakkingsproces en daarmee een effectieve ladingzekerheid. Het juist toepassen van palletwikkelaars en omsnoeringsmachines draagt bij aan de bescherming en veiligheid van de goederen tijdens transport, en biedt bedrijven de mogelijkheid om efficiënter en betrouwbaarder te opereren. 

2. Gebruik geschikte verbruiksmaterialen 

Naast het kiezen van de juiste apparatuur om de ladingzekerheid van je producten te waarborgen, is het ook belangrijk om de juiste verbruiksmaterialen te gebruiken in je verpakkingsproces. De keuze voor het juiste materiaal is van groot belang voor de ladingzekerheid van jouw producten. We geven je meer informatie over de verschillende verbruiksmaterialen die beschikbaar zijn. 

Wikkelfolie 

Wikkelfolie, ook bekend als rekfolie, is een veelzijdig materiaal dat wordt gebruikt om pallets en ladingen te stabiliseren en te beschermen. Het wordt strak om pallets gewikkeld om de lading bij elkaar te houden en te beschermen tegen stof, vocht en schade tijdens transport.  

De zoektocht naar het geschikte type folie hangt af van een aantal technische eigenschappen zoals de afmeting van de lading, maar ook de machine, omgeving, omgevingstemperatuur en gewenste snelheid spelen een rol. Je moet vooral rekening houden met de stevigheid van het product. Kunnen de goederen makkelijk worden verpletterd of vervormd? Dan is er een dunnere folie met lage aanbrengspanning nodig.  

Bij Certis Benelux hebben we diverse soorten wikkelfolie die voldoen aan verschillende behoeften voor ladingbescherming en stabiliteit. 

Omsnoeringsband 

Omsnoeringsband is een duurzaam en flexibel materiaal dat wordt gebruikt om goederen stevig te omsnoeren en vast te zetten. Deze banden dragen bij aan het stabiliseren van ladingen en bieden bescherming tijdens transport en opslag. Er zijn diverse soorten omsnoeringsbanden, afgestemd op verschillende ladingtypes en verpakkingsbehoeften. 

Bij Certis Benelux bieden we 3 soorten omsnoeringsbanden aan: stalen omsnoeringsband, polyester omsnoeringsband en polypropyleen omsnoeringsband.  

De stalen omsnoeringsband is één van de oudste en meest robuuste vormen van omsnoeringsmateriaal. Het wordt veelal gebruikt voor zware ladingen en in situaties waar extreme sterkte vereist is. 

Polyester omsnoeringsband, ook wel PET-band genoemd, is een veelzijdige en kosteneffectieve keuze voor omsnoeren. De band is bijna net zo sterk als de stalen omsnoeringsband maar biedt voordelen zoals een lagere milieu-impact en is makkelijker in gebruik. 

Als laatst polypropyleen omsnoeringsband, ook wel PP-band genoemd, deze is geschikt voor lichtere ladingen. Deze omsnoeringsband is licht in gewicht, eenvoudig te gebruiken en het is mogelijk om deze band te bedrukken met je eigen logo. 

Bij Certis Benelux zijn wij ons bewust van de impact van deze methoden op veiligheid en efficiëntie tijdens transport. Onze brede selectie wikkelfolies en omsnoeringsbanden voldoen aan de normen en dragen bij aan het waarborgen van een veilig transportproces. 

3. Laat regelmatig inspecties uitvoeren 

Het uitvoeren van regelmatige inspecties op het gebied van ladingzekering is van onschatbare waarde voor bedrijven die zich bezighouden met transport. Het is essentieel om de staat van ladingzekeringssystemen en gebruikte materialen regelmatig te controleren. Het laten uitvoeren van periodieke inspecties door gekwalificeerde specialisten, intern of extern, kan helpen om potentiële risico’s op tijd te identificeren en aan te pakken. Door deze aanpak kunnen zwakke punten in het verpakkingsproces tijdig worden opgemerkt en verholpen, waardoor de veiligheid van de goederen tijdens transport wordt verbeterd. 

Deze inspecties vormen een proactieve benadering om de betrouwbaarheid en veiligheid van jouw transportactiviteiten te waarborgen, wat uiteindelijk resulteert in een soepel en veilig transport van goederen. 

4. Train je personeel 

Een niet te onderschatten aspect van veilig transport of opslag is het opleiden van het personeel dat betrokken is bij het laden, vervoeren en lossen van goederen. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je personeel goed op de hoogte is van de juiste laadprocedures, veiligheidsvoorschriften en het correcte gebruik van verpakkingsmaterialen. Door je personeel adequaat op te leiden, minimaliseer je niet alleen het risico op ongevallen, maar bevorder je ook de efficiëntie van het transportproces. 

Zorg ervoor dat je personeel bekend is met de specifieke eisen met betrekking tot ladingzekering en dat ze op de hoogte zijn van mogelijke wijzigingen in de wetgeving. Een goed getraind team kan niet alleen veiligheid waarborgen, maar ook de naleving van de voorschriften optimaliseren. 

Het investeren in de opleiding van je personeel is niet alleen een investering in veiligheid, maar ook in de reputatie van het bedrijf en de tevredenheid van klanten.  

5. Begrijp de EUMOS 40509-wetgeving 

De EUMOS 40509-norm vormt het fundament voor veilig ladingvervoer en legt nauwkeurig vast hoe ladingen veilig moeten worden vastgezet tijdens transport. Een goed begrip van deze wetgeving is van belang om ervoor te zorgen dat ladingen veilig en in overeenstemming met de voorschriften worden getransporteerd. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van deze regelgeving en samen te werken met leveranciers die voldoen aan deze normen.  

In deze wetgeving is de verantwoordelijkheid verdeeld over verschillende betrokken partijen, waaronder de verzender, verpakker, verlader en bestuurder. Duidelijke toewijzing van verantwoordelijkheden vormt een cruciale stap voorwaarts. De verzender moet alle benodigde documenten verstrekken, terwijl de verpakker verantwoordelijk is voor de juiste verpakking en een gedetailleerde beschrijving van de goederen. De verlader moet zorgen voor een juiste verdeling van de lading op de laadvloer, en de bestuurder moet voor vertrek visuele controles uitvoeren. Daarnaast speelt ook de vervoerder een essentiële rol. De vervoerder moet toegang bieden tot alle relevante documentatie van de verlader aan controlerende instanties. Het voertuig moet geschikt zijn voor de geladen goederen, schoon zijn en voldoen aan specifieke krachten bij versnellingen of vertragingen van het voertuig, zoals vastgelegd in de EUMOS 40509-standaard.  

Het naleven van deze verantwoordelijkheden en het voldoen aan de vastgestelde eisen voor ladingzekering is van cruciaal belang om de veiligheid op de weg te waarborgen en boetes te voorkomen. Certis Benelux staat klaar om jou hierbij te helpen. Wij staan klaar om jou te adviseren in welke apparatuur en verbruiksmaterialen geschikt zijn voor het verpakken van jouw producten. En zorgen ervoor dat jouw personeel is voorzien van de juiste training om de apparatuur veilig en in overeenstemming met de EUMOS-40509-standaard in te zetten. Neem vrijblijvend contact op!   


Twijfels over welke oplossing je écht nodig hebt?

Vraag vrijblijven meer info aan.

Erwin Bender